Kantoor Reggefiber, Rijssen

Kantoor Reggefiber, Rijssen

In Rijssen is het kantoor voor glasvezelleverancier Reggefiber naar ontwerp van de Maastrichtse architect  Stefan Ritzen gerealiseerd door het bouwconcern Volker Wessels, waarin vele dochters van het concern hebben samengewerkt. De investeerder achter Reggefiber is namelijk Dik Wessels. In het oog springt het markante dak, dat zich door de houten spanten als het ware over het gebouw heen vouwt. Een dak dat rust op een constructie waarin prefab bouwen is gecombineerd met een klassieke vormgeving.

 

Project-architect Stefan Ritzen van Architectenbureau Ritzen heeft klassieke bouwmaterialen en bouwstijlen toegepast in zijn ontwerp. Uitgangspunt voor de opdrachtgever was dat het een gebouw zou worden met allure en uitstraling. Ritzen werd op grond daarvan uitverkoren na een drietal presentaties. Ook heeft zijn ontwerp raakvlakken met het dichtstbijzijnde gebouw, dat ontworpen is door Charles van der Hoven, voor wie Ritzen eerder heeft gewerkt. Voor het grootste deel bestaat het ontwerp van het gebouw uit twee halve cirkels, dat zich uiterlijk kenmerkt door de vele rondingen.

 

Klassiek

 

De gevel heeft een klassiek uitstraling door de keuze voor een maatvaste vormsteen die in de betonpenanten en de borstwering afwisselend halfrond en plat zijn toegepast. De gekozen halfronde kopsteen ondersteunt de hoofdvorm van het gebouw. Het metselwerk krijgt extra nadrukdoor de zilveren emaille laag, waarmee de stenen zijn gesierd. Een ander klassiek element zijn de neggen die de smalle hoge gebogen ramen omkaderen. Dat geeft een versterkte schaduwwerking aan het gebouw. Ook de keuze voor een zinken dak geeft die uitstraling. De kozijnen zijn ook niet bijzonder te noemen. Van binnen zijn ze in eikenhout uitgevoerd en aan de buitenzijde in aluminium, waardoor het exterieur een mooie strakke vormgeving krijgt. Het kantoor, omgeven door water en toegankelijk via een brug, ligt in een parkachtig terrein dat daarmee klassiek uitstraalt.

 

Dak

 

Het markante dak is een constructie met twaalf gebogen gelamineerd houten spanten van Siberisch lariks, geengeneerd en uitgevoerd door De Groot Vroomshoop. De spanten, die 30 m. ruimte overspannen, worden op de vloer, halverwege en aan de bovenkant gedragen door stalen schoenen. Halverwege steunen de dakliggers af op de betonkolommen. Niets wordt aan het oog onttrokken. De knopen zijn goed zichtbaar in het gebouw evenals de spanten en gordingen. En ´maken het gebouw´ volgens bedrijfsleider Borreman van De Groot Vroomshoop. Elshof Metaaldak uit Olst heeft in nauwe samenwerking het zinken dak aangebracht. Het bedrijf is specialist in metalen dak en behoort tot de top 4 van Nederland. In het ontwerp werd gekozen voor Frans gepatineerd zink. Volgens technisch directeur John Knoot van bouwkundig hoofdaannemer Bouwbedrijf Wessels Rijssen bv ´een keus die je niet veel tegenkomt´. De gemeente had vrij hoge geluidsnormen gesteld, wat voor een metalen dak vrij lastig is. Door de goede voorbereiding is een dak met 3 lagen aangebracht in plaats de gebruikelijk 5 of 6 lagen. Volgens directeur Westgeest resulteerde dat ´in een flinke besparing´.

 

Constructie

 

Typerend voor het gebouw is een groot atrium dat zich achter de kleine entree bevindt.

Het ontwerp en de daaraan gekoppelde constructie is dan ook niet alledaags volgens constructeur Rico Golstein zoals  aspecten als het afsteunen van de voorgevel tegen de houten spanten en nog enkele “creatieve” constructieve oplossingen´. De spanten lopen namelijk door tot aan de vloer en komen in één punt samen bij de entree. Daar zijn twee spanten gesplitst in een soort stemvork om genoeg entreeruimte te creëren. De uitdaging voor dak-engineer De Groot Vroomshoop lag in de constructie van die stemvorken. Het spant is daar in twee vormen gebogen en in vorm gezaagd en volgens Borreman een complex en tijdrovend kunststukje´ maar we zijn zeer tevreden over het eindresultaat”, aldus bedrijfsleider Johan Paul Borreman van de afdeling gelijmde houtconstructies. Constructief heeft constructeur Aveco De Bondt gekozen voor een fundering op schroefmortelpalen omdat prefabpalen mogelijk overlast hadden kunnen veroorzaken voor de belendende panden. Waar mogelijk is prefabbeton toegepast, zoals bij de twee stabilisatiekernen, de trappenhuizen. Aveco De Bondt heeft het geheel in een 3D rekenmodel geplaatst om ook de gevelelementen te activeren en een realistisch beeld te krijgen van de krachten in de prefab trappenhuizen. De gemetselde buitengevel bestaat uit prefab betonelementen van elk 3.60 meter met aangestorte steenstrips. Het betonskelet met klaverbladkolommen, breedplaatvloeren en wanden is in de fabriek van Westo samengesteld.

 

Duurzaam

 

Er zijn bij de bouw twee duurzame concepten ingezet: DLS en Intercell. Het door Homij Technische Installaties ontwikkelde concept DLS biedt een duurzame en flexibele integrale aanpak van alle gebouwgebonden installaties. Intercell, het innovatieve vloermanagementsysteem van Interflor, staat garant voor speciale duurzame vloeren. Het installatieconcept DLS van HOMIJ pakt alle installaties in een gebouw integraal aan zoals licht, lucht, warmte, koeling, water, sanitair, en data. Daarbij worden veel duurzame technieken gebruikt. Zo is de warmte/koudeopslag in combinatie met een warmtepomp en laag temperatuurverwarming toegepast. Verder wordt energie bespaard door de toepassing van aanwezigheidsafhankelijke regelingen voor verlichting en klimaat. Bij de materiaalkeuze uit de nadruk op duurzaamheid zich door de keuze voor een recyclebaar kunststof voor de leidingen. Materiaal is ook een aandachtspunt bij het Intercell vloermanagementsysteem:met minimaal materiaalgebruik worden toch maximale toepassingsmogelijkheden geboden voor duurzame technieken als vloerverwarming. Door de goede geleidbaarheid van de Intercell-componenten wordt een maximaal rendement gehaald uit de klimaatinstallaties.

 

Het hoofdkantoor van Reggefiber omvat 3500 vierkante meter vloeroppervlakte en is in juni geopend door Kroonprins Willem-Alexander. Wessels besloot vijf jaar geleden met investeringsbedrijf Reggeborgh te investeren in Reggefiber. Door combinatie van veel glas en de halfronde vorm heeft Reggefiber een uniek en markant gebouw als hoofdkantoor.

Projectgegevens

Architect:   Ritzen Architecten
Advies en Ingenieursbureau:   Aveco de Bondt
Aannemer:   Bouwbedrijf Wessels
E + W-installatie:   Peppinck & Van Doorn
Liften:   Homij technische installaties Nieuwegein
Dak:   Elshof
Stucadoor:   Eleveld Afbouw bv
Metaal:   Sterkos Bouw
Afbouwbedrijf:   Van vliet afbouw
Natuursteen:   Bakker Natuursteen
Vloeren:   Schipper Apeldoorn
Wapeningstaal:   Nederveen
Grondwerk:   Ten Brinke Grondwerken
Liften:   Mitsubishi Elevator Europe
Vloeren:   Schipper Apeldoorn

Bouwgegevens

Er zijn geen bouwgegevens bekend...
 
Hercuton