Kantoor Facet, Utrecht

Kantoor Facet, Utrecht

Langs de A2 is het kantoorgebouw Facet gebouwd. Het kantoorcomplex maakt als derde gebouw met The Wall en Hessing deel uit van een geluidswal die woonwijk Leidsche Rijn beschermt tegen geluidsoverlast. Het gebouwontwerp is opgebouwd uit driehoekvormige glasvlakken, wat een opvallende architectuur geeft van een uitdagende, inspirerende transparantie. Door de vele schuine lijnen en veel glas refereert het gebouw aan een diamant, waar de architecten Aat van Tilburg en Marc Ibelings van Van Tilburg Ibelings von Behr architecten zich door hebben laten inspireren.

 

Architectuur

 

Een kristallijn volume dat door deze driehoekige verkantingen tijdens het voorbijrijden over de A2 of de Soest Wetering telkens een ander beeld en een spel van dalende en stijgende lijnen oplevert. De materialisering is bewust zo abstract mogelijk gekozen. De kristalvorm komt zo goed mogelijk tot zijn recht. Voor de architecten is het 200 meter lange glazen gebouw een trotse Sfinx die op rijst uit het landschap. De kristallijnen uitwerking biedt de mogelijkheid om het volume vloeiend in hoogte te variëren. De kop is ontworpen als een veelvormig geknikt volume dat overgaat in het langgerekte middenvolume en vervolgens weer met een bijzondere staart aansluit op The Wall.  

 

Een ogenschijnlijk fragiel transparant gebouw dat ‘als een kunstzinnige geluidswal de woonwijk Leidsche Rijn tegen het hinderlijke verkeerslawaai beschermt’. Ook kenmerkend voor het gebouw zijn de drie achter de glazen gevel gelegen atria. Deze zijn over de volledige hoogte van het gebouw gerealiseerd en geven een open karakter. Huurder Mediq heeft gekozen voor grote open werkruimten langs de gevels. Door het atrium lopen twee vorkvormige loopbruggen die vier verdiepingen met elkaar verbinden. Het gebouw ligt in een U-vorm, dat aan de kant van de woonwijk Leidsche Rijn een groen plein omarmt. Het entreeplein zelf is opgetild en ligt op maaiveldniveau. Het is door strekmetalen panelen aan het oog onttrokken en maakt het parkeren niet zichtbaar. De gevel aan het entreeplein is een rechte gevel opgebouwd uit glas afgewisseld met panelen van getint roestvrij staal. De dakvlakken zijn bekleed met een zilvermetallic kunststof dakbedekking. De noodzakelijke technische voorzieningen liggen verzonken in het schuine dak en zijn aan de bovenzijde voorzien van roosters in dezelfde kleur.

 

Constructie


Voor Henk Peters, projectcoördinator van bouwcombinatie Van Grunsven-Berghege is niets in dit project wat het lijkt. Geen vorm is recht en vrijwel niets is standaard. Elk vlak staat onder een hoek en elke lijn lijkt zijn eigen weg te gaan. In de vele knooppunten ontmoeten de betonnen vloeren en stalen buitenconstructie elkaar op complexe wijze. De opmerkelijk slanke constructieonderdelen staan onder hoge druk als gevolg van het gekozen vlak- en lijnenspel. Op staal, wat een grof materiaal is, is een aluminiumconstructie geplaatst. De vele glasplaten van groot formaat hebben slechts een speling van 4 mm. Met het gebouw wordt een sublieme snelwegarchitectuur met uitzonderlijke functionaliteit gecombineerd: een interieur met veel licht en ruime kantoortuinen en een exterieur dat met zijn 200 meter lengte fungeert als een futuristische geluidswand.

 

Geluidswerende glazen gevel


De glazen gevel bestaat uit glazen panelen van vloer tot vloer. Voor het glas is gezocht naar een helder glas type dat toch voldoende de zoninstraling afweert. Alle diagonalen in het gevelbeeld zijn in roestvrijstaal uitgevoerd. Het rechthoekige grid is antracietkleurig. De verticale kozijnen zitten om de 1800 mm en lopen evenwijdig aan het stramien van het gebouw, zodat de lijnen over de kristalvorm altijd recht naar beneden doorlopen en binnenwanden om de 1800 mm kunnen worden geplaatst. De transparante glazen gevel bestaat uit 4 lagen glas en zorgt ervoor dat er ook binnen een aangenaam werkklimaat is. Voor de functie van geluidswal is de betonnen strook onder het winkelcentrum The Wall doorgetrokken tot en met Facet.

 

Duurzaamheid

 

Voor het gebouw zijn ook een aantal duurzame maatregelen getroffen; Zo is er lange termijn warmte- en koudeopslag met warmtepompen (WKO). Daarnaast is er en contract aangegaan voor groene stroom voor warmte en koudeopwekking. Er vindt geen directe CO2 uitstoot van het gebouw omdat er geen gas voor warmteopwekking gebruikt. Bij toepassing van het klimatiseringssysteem met mechanische luchttoevoer is gebruik gemaakt van voorzieningen voor een debietregeling en een toerenregeling op ventilatie en op pompen. Aan verlichting is hoogfrequente energiezuinige verlichting met daglichtregeling geplaatst. In de kantoorvertrekken zijn deze voorzien van een intelligente regeling met aanwezigheidsdetectie. Ook aan de situering van het gebouw is gedacht: gebouworiëntatie met aan de noordzijde glas en aan de zuidzijde beperkt glas.

Projectgegevens

Architect:   Van Tilburg Ibelings von Behr Architecten
Advies en Ingenieursbureau:   Nebest bouwadvies
Constructeur:   Ingenieursgroep Smit Westermann
Advies en Ingenieursbureau:   Hiensch Engineering
Aannemer:   Bouwbedrijf Berghege
Aannemer:   Bouwbedrijf Van Grunsven
E-installatie:   Lomans Groep totaalinstallateurs
W-installatie:   Installatiebedrijf Andriessen
Liften:   Mitsubishi Elevator Europe

Bouwgegevens

Er zijn geen bouwgegevens bekend...
 
Hercuton