Nuon Fase 1, Eemshaven

Nuon Fase 1, Eemshaven
123

Nieuwbouw NUON Non Process Building zwevend langs de Eemshaven


Het nieuwe NUON Non Process Building roept het beeld op van een futuristische vliegende schotel, die lijkt weg te zweven over de Groningse Eemshaven. Het gebouw maakt deel uit van de nieuwe NUON energiecentrale. Hoofdaannemer Jorritsma Bouw uit Bolsward realiseerde dit Non Process Building. Octo-Plus uit Grou mag zich de trotse producent van het bijzondere maatwerkinterieur noemen.


Het Non Process Building (NPB) bestaat uit vijf verdiepingen, waarvan de meest in het oog springende bovenste bestaan uit kantoren.  Zwevend boven de grond bieden ze de gebruikers een prachtig uitzicht over de Eemshaven. Naast kantoren is ook de controlekamer voor de achterliggende energiecentrale hier ondergebracht. Het gebouw is voorzien van een klimaatgevel. Een dubbele schil, waarvan de buitengevel bestaat uit een aluminium vliesgevel en de binnengevel uit onbehandeld red cedar hout.

 

Klimaatgevel

De buitengevel is bekleed met keramische tegels. In de kelder van het gebouw worden de kleedruimtes gesitueerd. Tevens bestaat het NPB uit een ‘guard house’: een driehoekig gebouw van beton, dat wordt bedekt met begroeiing. Het honderd meter lange complex is aardbevingsbestendig en gefundeerd met schroefmortelpalen. Bij avond hult het zich in zacht groen licht, waardoor het de natuurlijke omgeving nauwelijks verstoort. Aan de binnenzijde van het gebouw is een verduisteringsgordijn toegepast, zodat er bij avond geen licht naar buiten komt dat de rust van de fauna in de omgeving aantast.

 

Flexibele samenwerking

Projectleider Jan Thieme van Jorritsma Bouw uit Bolsward over de nauwe samenwerking met de opdrachtgever: ‘Wij zijn enorm trots dat we dit gebouw mochten realiseren. Het is niet alleen een bijzonder gebouw van een zeer hoogwaardige kwaliteit. Ook de nauwe samenwerking met de opdrachtgever valt zeer te prijzen. Tijdens de bouw werden regelmatig aanpassingen gedaan om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en inzichten. Dat vroeg om een nauwkeurige afstemming en om een grote flexibiliteit van onze mensen en van de installateurs Croon en Wolter en Dros uit Groningen. Die samenwerking is fantastisch verlopen’. Een belangrijk aspect daarbij was het borgen van de kwaliteit. NUON legde de lat van kwaliteitseisen bijzonder hoog. Voor alle details en materialen diende die hoge kwaliteit te worden aangetoond en vastgelegd.

CO2 afvang en opslag

De centrale is gebaseerd op de moderne vergassingstechnologie, bestaande uit een kolen- en biomassavergassingsdeel in combinatie met de afvang en opslag van CO2. De CO2-uitstoot zal bij realisatie van het vergassingsdeel maximaal 360g/kWh bedragen. Dit vergassingsdeel staat gelijk met de uitstoot van een moderne gasgestookte centrale. Nuon loopt als energiebedrijf met deze aanpak voorop en legt de lat hoog voor wat betreft het reduceren van de CO2-uitstoot van het kolengestookte deel van de centrale. Deze aanpak is een goed voorbeeld voor energiebedrijven en verdient navolging in Nederland en Europa. De bouw van de gasgestookte centrale Nuon Magnum dient eind 2012 gereed te zijn. De centrale levert elektriciteit aan 2 miljoen huishoudens.

 

Interieur

NUON wilde zijn kantoren inrichten met een bijzonder interieur. Modern, strak maar vooral passend bij de sfeer en het gevoel dat NUON in zijn nieuwe kantoren in de Eemshaven wilde uitstralen. Onder supervisie van de interieurarchitecten van Royal Haskoning mocht Octo-Plus uit Grou het werk uitvoeren. Johan Brinksma van Octo-Plus: ‘Wij zijn supertrots dat wij het interieur mochten leveren voor dit bijzondere project. Het geeft aan dat wij dit soort specialistische projecten aankunnen.’


Zeer ingenomen was Brinksma ook dat zij een delegatie van NUON, die vooraf een kijkje in de productiehal nam, konden overtuigen van de kwaliteiten van Octo-Plus. “Zelf wisten we dat wij dit project aankunnen omdat we dergelijke projecten vaker tot een goed einde hebben gebracht. Een project waar het niet alleen gaat om de juiste prijs, maar vooral ook om vakmanschap. Puur maatwerk, van een zeer hoogwaardige kwaliteit. Maar ook een strakke logistiek. Het was geen sinecure om dit zeer specifieke interieur op maat te maken en te transporteren. Soms van een dusdanige omvang dat het met de hoogwerker in het gebouw moest worden getild, zoals de besturingsruimtes en kantoren. Maatwerk in heel specifieke, door NUON gewenste kleuren. Alles is uitgevoerd onder zeer strenge veiligheidseisen, waarvoor Octo-Plus ook zijn VCA-certificatie nodig had.

 

Geluidreductie

De scheidingswanden bestaand o.a. uit filterdoek dat vrij in de ruimte werd opgehangen om het geluid te absorberen. Niet alleen wat betreft geluidreductie diende het interieur te voldoen aan de hedendaagse arbo-eisen. Johan Brinksma: ‘Tafels, kasten, receptie, soms in uitzonderlijk gebogen vormen. Het vroeg veel van onze vakmensen. Volledig geproduceerd in eigen huis. Alles prefab aangeleverd, om op de locatie in elkaar te worden gezet. We zijn supertrots dat we met dit unieke project konden tonen in de ‘hogeschool van de interieurinrichting mee te kunnen. De samenwerking met Jorritsma Bouw is bijzonder goed verlopen.’

Projectgegevens

Opdrachtgever:   Nuon
Architect:   Royal Haskoning
Aannemer:   Jorritsma Bouw
Bouwdirectie:   Arcadis
Constructeur:   Arcadis
E-installatie:   Croon Electrotechniek
W-installatie:   Wolter & Dros
Advies en Ingenieursbureau:   Arcadis
Advies en Ingenieursbureau:   EVR Anssems
Advies en Ingenieursbureau:   Safety.nl
Advies en Ingenieursbureau:   Goudstikker de Vries
Advies en Ingenieursbureau:   De Hoog Quality Services
Advies en Ingenieursbureau:   HB Landmeetkundige dienstverlening
Beveiliging:   Omega Bliksembeveiliging
Deuren:   Jazo
Deuren:   Crawford Deur B.V.
Kozijnen:   Colt International
Kozijnen:   Douma's timmerfabriek B.V.
Vloeren:   TSV Metaalbouw
Vloeren:   Kampstaal
Beton prefab:   Smit Bedum
Gereedschappen:   Gjaltema Verhuur
Overig:   Mosatech Ingenieursbureau
Beton vloeren:   Orion Beton BV
Vloeren:   VBI
Binnenwanden:   Xella Nederland
Metselwerk:   Metselbedrijf Haulerwijk
Gevelprodukten:   Bijlbouw
Trappen:   Kampstaal
Dakdekker:   Adaktis Dakwerken
Liften:   Kone
Gereedschappen:   Motive Liften
Isolatie:   BenDit Isolatietechniek
Vloeren:   NVB Vermeulen Bouwstoffen Leeuwarden
Vloeren:   PBS Holland
Overig:   Jongeneel
Binnenwanden:   Bruynzeel Intersysteem
Overig:   Bijstra Afbouw
Tegelwerk:   Julius van der Werf BV
Stucadoor:   Boeve Afbouw B.V.
Zonwering:   Sneijders Van Der Heiden
Natuursteen:   Heidekamp Natuursteen
Glas:   Balink Glas en Aluminium
Coatings:   Frans Nooren
Beton bekisting:   Doka Nederland
Staalkonstructie:   Holterman Wapeningsst. BV
Isolatie:   NVB Vermeulen Bouwstoffen Leeuwarden
Schilder:   Totaal Schilderwerk, Onderhoud, Renovatie
Beton mortel:   Remix Droge Mortel
Prefab beton:   Smit Bedum
Lijmen en kitten:   Simson applicatie
Deuren:   BPZ
Hang en sluitwerk:   Raadsma
Hang en sluitwerk:   BPZ
Kozijnen:   De Gevelbouwgroep
Inrichting:   Octo - Plus Ontwerp en interieurbouw
Overig:   Vlasman Betonbewerkings- en Slooptechnieken
Fundering:   Fund.techn. HEEG
Overig:   Technisch Bureau DKS
Betontechniek:   Buigcentrale Steenbergen
Beton:   Theo Pouw
Fundering:   Franki Grondtechnieken
Overig:   B en G hekwerken
Grond:   Verkley Leidingbouw
Overig:   Ingenieursbureau Oranjewoud
Gereedschappen:   Mammoet Assen
Overig:   Jarino Groep

Bouwgegevens

Er zijn geen bouwgegevens bekend...
 
Hercuton