St. Jozefparochie, Woonwijk Deurne

St. Jozefparochie, Woonwijk Deurne
1

Verschillende woonfuncties in Sint Jozefparochie in Deurne

 

In Deurne is in de Sint Jozefparochie een complex appartementen en zorgcomponenten met diverse functies verrezen om de leefbaarheid van de wijk een impuls te geven. Zowel jongeren, jonge gezinnen als senioren hebben hun intrek genomen in deze nieuwe wijk. Het ontwerp is van Architecten aan de Maas en de bouw is gerealiseerd door aannemingsbedrijf BurgtBouw en Coopmans-Lutters.

 

De gemeente Deurne, Bergopwaarts, De Zorgboog en Prodas zijn de partners die de woonservicezone vorm hebben gegeven. Zij spreken over het totale plan over een keuze voor kwaliteit en een op de toekomst gerichte investering, die de leefbaarheid in de St. Jozefparochie een belangrijke impuls moet geven. De wijk heeft te maken met een meer dan gemiddelde vergrijzing met een met het weglekken van jongeren vanwege het gebrek aan geschikte woningen.

 

In de wijk Sint Jozefparochie, omgedoopt tot Samaine, zijn een aantal appartementencomplexen met diverse woningtypen ontwikkeld voor huur en koop. Het is een mix van de samenleving in het klein , vertelt projectarchitect Raf Calis Sanchez van Architecten aan de Maas. In het hart zijn appartementenblokken verrezen , te samen Fiane geheten. De massa s hiervan lagen qua contouren grotendeels vast. In totaal bestaan de appartementen uit vier lagen. Qua architectuur moest het een kleinschalige uitstraling hebben om aansluiting te vinden met de rest van de omgeving. Om dit te realiseren wijkt de bovenste laag iets terug aan de zijde. Hierdoor ervaar je het als drie lagen in plaats van vier. Twee ondergrondse parkeergarage in plaats aan bijna 160 auto s.

 

In de urban villa s - Beltaine - bevinden zich zes appartementen. Het is ons streven om chique appartementen te bouwen, om architectuur neer te zetten dat aansluiting vindt bij de parochie tegen een scherp budget. Dit werd onder meer gerealiseerd door authentieke metselwerkdetails toe te passen. Door zowel liggend als staand metselwerk ontstond een elegante uitstraling.

 

Ook in de gebouwen zelf is gestreefd naar een hoog niveau van afwerking. In de verkeersruimten is gebruik gemaakt van tapijt, houten lattenplafonds en natuurstenen balustrades en hogen puien. De galerijen zijn gesloten waardoor het een soort woninggevel is. Hier komt ook het tapijt en lattenplafond terug. Het type verlichting is ook aandacht aan besteed. Zodat de mensen die daar gaan wonen zich prettig voelen.

 

Omdat er sprake is van zowel een woonfunctie als een zorgfunctie kreeg Architecten aan de Maas te maken met verschillende eisen. De woningen moesten door Bergopwaarts gebouwd worden. De verhouding tussen het bruto vloeroppervlak en de vloerruimte die je kunt gebruiken in de appartementen moest goed zijn. Geprobeerd werd zoveel mogelijk aan de woonkeur te voldoen en daarnaar te ontwerpen.

 

Voor de senioren is er een steunpunt. Hierdoor hebben ze zowel zorg (huisarts) als andere voorzieningen in de buurt, zoals restaurants. De appartementen hebben wat bredere deuren, waardoor geen aanpassingen aan de woning hoeven te komen. Het zijn levensloopbestendige appartementen. De appartementen hebben verschillende groottes. Zowel twee, drie als vier kamers. Daarnaast is het gemaakt op functiewijzigingen. Zo kan een appartement - gelegen boven de Bredeschool D n Bogerd - omgebouwd worden naar een klaslokaal voor de school en vice versa.

 

Voor de bouw is gebruik gemaakt van duurzame materialen zoals houten kozijnen. De parkeergarage wordt natuurlijk geventileerd, er is een energiedak geplaatst. De verlichting en het glas is zo gunstig mogelijk geplaatst. Door warmtepompen in de grond wordt er verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer. Er wordt gebruik gemaakt van vloerverwarming, de ventilatoren zijn energiezuinig en alle toiletten zijn waterbesparend. Hierdoor is er een hoge CF waarde van 3,5. Ook de EPC waarde ligt een stuk lager dan dat de eis was.

 

Voor het gebruik van materialen is sterk naar de omgeving gekeken.Qua ontwerp werd voornamelijk de regel less is more gehanteerd. Hou het eenvoudig en rustig, dan gaan de details die je toepast veel meer spreken , verduidelijkt Calis Sanchez. Vanaf de (voorlopige) ontwerpen heeft het bedrijf deze gepresenteerd aan een klankbordgroep. Hierin zaten zowel bewoners als lokale politici. Door de plattegronden te laten zien ging het leven en ontstond er een breed draagvlak. De klankbordgroep had een belangrijke functie, aangezien zij hun fiat moesten geven voor verder kon worden gegaan. In het begin was al een beeldkwaliteitsplan opgesteld waaraan moest worden voldaan.

 

In april 2006 kreeg Architecten aan de Maas de opdracht. De eerste fase startte in mei 2007 en werd afgerond in september 2009. In het voorjaar van 2011 was het project afgerond. Calis Sanchez heeft nog een poosje met de bewoners gesproken en die zijn positief. Het blijkt inderdaad zo te zijn dat er inderdaad vermenging tussen de verschillende leeftijden en doelgroepen plaatsvindt. Ze trekken veel met elkaar op. Zo is er in de semi-openbare binnentuin van Fiane al zomerconcert en een barbecue georganiseerd.

 

Projectgegevens

Architect:   Architect aan de Maas
Aannemer:   Aannemingsbedrijf BurgtBouw
E-installatie:   coopmans

Bouwgegevens

Er zijn geen bouwgegevens bekend...
 
Hercuton