Park Rijnbeek, Venlo

Park Rijnbeek, Venlo
1

Architectonisch vakmanschap en groen centraal

 

Appartementsgebouw markiezin Spinola en woonzorgcomplex hertogin Isabella maken deel uit van Park Rijnbeek in Venlo. Een project waarbij een soort tuinstad is gecreëerd. Verantwoordelijk voor de bouw van het complex was onder meer Clevis-Kleinjans architecten en aannemersbedrijf  Van Nieuwenhuizen-Jongen.

 

Op de aangewezen locatie werd een bouwvolume gevraagd dat paste binnen het stedenbouwkundig concept en moest architectonisch een hoog ambitieniveau krijgen , vertelt Eric Schellevis van Clevis-Kleinjans architecten. Het woonzorgcomplex werd gerealiseerd, naast een hoekgebouw dat mede het ontwerp beïnvloedde.  

 

Stedenbouwkundige aansluiting

Op die hoek stonden eerst scholen en daar is nu een park gecreëerd. Je hebt er nu twee hoogbouwcomplexen en straks in fase twee komen er 22 grondgebonden woningen bij. Dat inpassen in de groene omgeving is het belangrijkste thema. Aan de zijde van de Langhuissingel ontstond een pand van drie lagen met een kelder. Aan de Rijnbeekstraat is hoogbouw met acht lagen hoog. Dit is in een hoek opgelost. Die heeft twee lagen. Hierdoor werd aansluiting met het park gevonden en met andere gebouwen.    

 

Vakmanschap

In het gebouw zijn een aantal ideeën verwerkt. Qua architectuur moest het vakmanschap uitstralen. Zo is er bij aan de binnenkant gebruik gemaakt van verticaal metselwerk en zijn er details verwerkt in het stalen hekwerk. Schellevis vindt die details belangrijk. Dat je ziet dat degene die het gemaakt heeft er ook plezier aan heeft gehad. Het is een modern strak gebouw geworden waarin traditioneel vakmanschap wordt tentoongesteld.  

 

Beeld en kwaliteit

In het ontwerp is terug te zien waardoor de architect zich heeft laten inspireren. Er is zowel naar eigentijdse architectuur gekeken als naar het gebruik van klassieke materialen als knipoog naar het verleden. Het gebouw is heel erg rationeel en doelmatig, efficiënt ontworpen. Hierdoor konden we geld reserveren om duurzamere materialen toe te passen. We letten dus zowel op beeld als kwaliteit.

 

Groene daken

Qua duurzaamheid zijn er een aantal aspecten te onderscheiden. Zo werd de hogere EPC waarde gevraagd. Vanuit de woningstichting werd een warmtepomp gevraagd en een hoge isolatiewaarde. De daken op de lagere delen zijn groen. Bij regen wordt dit geïnfiltreerd in het park zelf. De waterinfiltratie hebben we netjes in het park opgelost. Daarnaast gaat er een esthetisch effect vanuit, omdat de groene daken vanuit de hoogbouw te zien zijn.

 

Wooncomfort

Binnen het budget is het gelukt om de appartementen zelf iets groter te maken. Er is namelijk geen balkon maar een wintertuin. Hierin bevindt zich zowel vloerverwarming als koeling, zodat de temperatuur kan worden aangepast aan het seizoen. Hierdoor wordt het wooncomfort met tien vierkante meter vergroot. Bij de loga (een éénpandig balkon) is een glazen vouwwand ingezet. Daar heeft het dubbel glas en is het daarmee een goed geïsoleerde ruimte. 

 

Paars oplichtende steen

Het gebouw bestaat onder meer uit betonskelet, een fundering op staal, trespa gevel. Alle gevelopeningen zijn gevuld met aluminium kozijnen , vertelt  Willie van der Zande van Van Nieuwenhuizen-Jongen. De binnenwand is traditioneel met gipswand. De gevelvulling bestaat uit verschillende soorten baksteen. Er werd gebruik gemaakt van een grote maat steen waar een strooisteen inzit van kleine steentjes. Die zijn melkbruin, oranje en rood van kleur. Bij een bepaalde lichtinval lichten ze paars op , aldus Schellevis.   Voor de bouw kon gebruik gemaakt worden van een ruim opgezet bouwterrein, die van alle zijden goed bereikbaar was. Daar hebben we ons voordeel mee kunnen doen , zegt Van der Zande. Hij benadrukt dat het bouwteam een hele prettige samenwerking heeft gehad tijdens de bouw. De contacten tussen architect, opdrachtgever en gemeente verliepen prima. In mei 2010 is met de bouw van de complexen gestart en in november 2011 werd het door de aannemer opgeleverd.

Projectgegevens

Opdrachtgever:   Ziggo
Overig:   FEK Metaal
Aluminium:   Hafkon
Hang en sluitwerk:   Van Enckevort
Dakdekker:   Gebr. Janssen b.v.
Zonwering:   Gehlen
Zonwering:   Delta L
Natuursteen:   Van Neerbos
Overig:   GorterLuiken
Schilder:   Brinkman BV
Liften:   Kone
Natuursteen:   Marmerindustrie Heel
Opdrachtgever:   Woonwenz
Architect:   Clevis-Kleinjans Architecten bv BNA
Architect:   Quant Architectuur
Constructeur:   WSM Engineering
Advies en Ingenieursbureau:   K+ Adviesgroep
E + W-installatie:   Electro Scheppers
W-installatie:   Thissen
Staalkonstructie:   Matemco hulpconstructie
Beton prefab:   Bruil prefab beton Weert b.v.
Beton:   Mavotrans
Beton bekisting:   Cometal bekistingstechnieken N.V.
Beton mortel:   Mebin
Gevelwerk:   Normteq
Gevelsteen:   Aberson Bouwmaterialen
Kozijnen:   Houttechniek Venlo
Kozijnen:   Helwig Timmerfabriek BV
Kozijnen:   ITH Techniek
Kozijnen:   Solarux Nederland
Deuren:   Berkvens
Overig:   Xella Nederland
Kalkzandsteen:   De Boo
Kalkzandsteen:   Van Neerbos
Overig:   Jonkers Daktuinen
Grond:   driessen
Materialen:   VBI
Overig:   Colt International
Overig:   Besam Nederland BV
Overig:   Leenders
Gevel:   Warebo bv
Schilder:   Brinkman BV
Bevestigingsmaterialen:   Syntec
Hang en sluitwerk:   Van Enckevort
Zonwering:   Gehlen
Terreininrichting:   Jonkers Daktuinen
Materialen:   Volker Wessels Bouwmaterieel bv
Overig:   Van Neerbos
Overig:   Jongeneel
Vloeren:   Geelen Beton Posterholt
Overig:   oomen
Overig:   Van Enckevort
Hout:   Houttechniek Venlo
Overig:   Janssen Ijzer- en metaalrecycling B.V.
Overig:   Canon Nederland N.V.
Overig:   M&L
Overig:   Bervick vof
Overig:   Enexis
Overig:   KPN
Overig:   WML-afdeling aanleg leidingen
Opdrachtgever:   Gemeente Venlo
Overig:   driessen
Architect:   clevis

Bouwgegevens

Er zijn geen bouwgegevens bekend...
 
Hercuton