Augustinuscollege VMBO West, Groningen

Augustinuscollege VMBO West, Groningen
VMBOwest1VMBOwest2VMBOwest3VMBOwest4

Een groen paviljoen. Zowel letterlijk als figuurlijk verdient het nieuwe VMBO West-Groningen deze aanduiding. SP Architecten en Jorritsma Bouw realiseerden voor het Augustinuscollege een uitermate duurzaam schoolgebouw.

 

Wie goed kijkt naar het nieuwe Augustinuscollege (VMBO West-Groningen) aan de Diamantlaan, krijgt een hint over hoe het er hier vroeger uitzag. De gevel is namelijk opgebouwd uit aluminium panelen in verschillende kleuren groen. ‘Een verwijzing naar de tijd dat het hier een lappendeken van akkerlandjes was. Zoals je een boerenlandschap ziet vanuit de lucht’, zegt architect Bauke Jellema van SP Architecten in Waddinxveen. Nog een historische verwijzing: ‘De school is een fusie van De Vinkenborgh en De Wilgenborgh: die namen staan met ledverlichting als een streepjescode op de vloerrand van de eerste etage. Terwijl rond de hoogste etage ‘Augustinuscollege’ wordt weergegeven.’

 

De school huisvest een regulier VMBO en een Orthopedagogisch en Didactisch Centrum (OPDC): voortgezet onderwijs voor leerlingen die het reguliere onderwijs (nog) niet kunnen volgen vanwege problemen van uiteenlopende aard. Voor hen wilde het schoolbestuur een gebouw ‘met een beschermend karakter’. Jellema: ‘Hoewel het een grote school is, mocht het gebouw niet massaal overkomen. Het moest compact, een zekere rust uitstralend. Vanuit het stedenbouwkundig plan was aan de Diamantlaan wel een hoger volume gewenst. Het bureau MD Landschapsarchitecten, dat vooral op de inpassing in de omgeving lette, wilde een groene campus met het gebouw als een paviljoen.’ Verder was er nog de gemeente Groningen die het gebouw zo duurzaam en energiezuinig mogelijk wilde. Het ontwerp moest passen binnen het frisse scholenconcept.

‘Aan ons bureau SP Architecten de uitdaging om al die verschillende belangen bij elkaar te brengen’, zegt Jellema. Hij koos voor een kuipvorm in twee bouwlagen, met aan de voorzijde een scherm van dezelfde aluminium panelen, waarachter de technische installaties op het dak schuilgaan. Dat schept de gewenste robuustheid, en heeft als groot voordeel dat de school geen onderwijsruimte kwijt is aan techniek. Bovendien zijn de installaties eventueel te vervangen als er nóg duurzamere technieken op de markt komen en zijn ook toekomstige uitbreidingen op eenvoudige wijze te realiseren.

 

Jorritsma Bouw West BV verwezenlijkte het ontwerp van SP Architecten. ‘Het bedrijf heeft veel ervaring met scholenbouw en met duurzame technieken’, aldus projectleider Jan Grijpma. ‘Het frisse scholenconcept houdt in dat je qua prestatieniveau ver boven de eisen van het Bouwbesluit zit: je zorgt voor een energieneutraal gebouw met een optimaal binnenklimaat. We hebben in het voortraject veel tijd geïnvesteerd om daarvoor de beste oplossingen te vinden.’

 

Dat leidde tot de toepassing van onder meer een ventilatiesysteem dat zorgt voor luchtkwaliteit klasse B, warmte-koude opslag in de bodem, automatische CO2-sturing (als er teveel koolstofdioxide in de lucht zit, wordt automatisch meer frisse lucht naar binnen gepompt) en armaturen met daglichtregeling en bewegingsdetectie. Voor de vloeren werd de BubbleDeck-methode toegepast. Grijpma: ‘Dat is beton met holle kunststofbollen erin, waardoor het 35 procent lichter kan. Zo kun je grotere overspanningen maken. Maar zo’n vloer warmt ook sneller op en koelt sneller af.’

 

Grijpma prijst de architect: Tijdens de bouw kwamen geen zaken aan het licht die eigenlijk anders moesten. Het is gewoon een heel goed ontwerp dat in nauw samenspel is gebouwd. De planning was strak, want de school wilde er per se dit kalenderjaar in. Dat is gelukt: 15 december is het werk opgeleverd en toen was het gebouw ook al ingericht.’ Toch kon Jorritsma de tijd nemen om de opdrachtgever bij alle details te betrekken: ‘Wij doen altijd aan bemonsteren: we maken een proefstukje van bijvoorbeeld de gevel, de tegels, de vloeren, laten het de opdrachtgever zien en gaan pas verder als hij tevreden is.’

Jellema durft in alle bescheidenheid wel te zeggen dat alle partijen gelukkig zijn met het resultaat. De gebruikers zijn super tevreden en voor zijn bijdrage aan de stedelijke omgeving kreeg Jellema dit jaar de Tweede Prijs van de Vakjury van de gemeente Groningen. ‘Een zin uit het juryrapport zal ik niet snel vergeten: ‘Wat een plezier als je als leerling kunt zeggen dat je hier les hebt’.

Projectgegevens

Opdrachtgever:   CSG / VMBO West
Bouwdirectie:   ICS Worksite management
Architect:   SP Architecten bv
Aannemer:   Jorritsma Bouw
Advies en Ingenieursbureau:   ICS
Constructeur:   Grontmij
E-installatie:   Stegeman Elektrotechnisch bureau
W-installatie:   Kroezen & de Vries
Beton prefab:   Smit Bedum
Hout:   HKN
Deuren:   BPZ
Montage:   BPZ
Vloeren:   VBI
Vloeren:   Bubbledeck Nederland
Staalkonstructie:   Evers Staalbouw
Zonwering:   GNS Branddeuren & Rolluiken
Gevelprodukten:   Bijlbouw
Tegelwerk:   Julius van der Werf BV
Vloeren:   Descol Kunststof Chemie
Kozijnen:   Mewo Timmerfabriek
Overig:   Lolkema
Coatings:   FlameQ
Overig:   BSM buigcentrale
Overig:   Raab Karcher
Kozijnen:   Jazo
Binnenwanden:   Leerkotte
Tegelwerk:   Kroon WH Tegelzetbedrijf
Overig:   Kuipers Funderingtechnieken BV
Hout:   N.P.B. Buitenpost
Binnenwanden:   Bosma Plafonds
Betonbedrijf:   C. van der Hauw Betonbouw BV
Binnenwanden:   Trenomat
Binnenwanden:   Uniflex
Lijmen en kitten:   Simson applicatie
Grond:   Julius van der Werf BV
Overig:   Eemsmond Betoncentrale B.V.
Montage:   C. van der Hauw Betonbouw BV
Funderingsmateriaal:   C. van der Hauw Betonbouw BV
Vloeren:   Descol Kunststof Chemie
Vloeren:   Abeln
Aluminium:   Storax
Overig:   Holonite
Zonwering:   Zonwering Industrie Makkum
Schilder:   Vriesia Schildersgroep01
Liften:   Aesy Liften
Trappen:   AMG Balustradesystemen

Bouwgegevens

Er zijn geen bouwgegevens bekend...
 
Hercuton