West-Indische buurt, Heerenveen

West-Indische buurt, Heerenveen
1234

 

Efficiënt bouwen volgens het LEAN-principe: Voorbeeldproject voor de sociale woningbouw


De West-Indische buurt in Heerenveen van opdrachtgever Accolade is een voorbeeldproject voor de sociale woningbouw door toepassing van efficiënt bouwen volgens het LEAN-principe. Het ontwerp is van Penta Architecten, het projectmanagement en de bouwbegeleiding kwamen voor rekening van Fooq. De woningen werden in vier rijen van negen in april 2012 opgeleverd door Bouwbedrijf Reitsma uit Drachten.

 

‘Het project is een parel qua planning, organisatie en samenwerking en een voorbeeld van efficiënt bouwen’, vertelt Sierk Werner, projectleider bij Fooq. ‘Het bouwproces liep soepel, de verschillende participanten vulden elkaar goed aan en iedereen was bereid elkaar te helpen.’ Door deze samenwerking en de planning volgens het LEAN-principe was de bouwtijd van het project zeer kort en efficiënt en is een kwalitatief hoog product verkregen’, vertelt André Terpstra van Breman Installatiegroep Drachten. ‘Van tevoren is er goed over de installaties nagedacht. Samen met Bouwbedrijf Reitsma hebben wij het ontwerp voorzien van de benodigde energiezuinige toepassingen en praktische mogelijkheden. De toegepaste installatie-onderdelen zijn onderhoudsarm en gebruiksvriendelijk.’

 

Architectenselectie

In 2009 werd de planvorming gestart. Dit had niet zozeer als reden dat de oude woningen toe waren aan groot onderhoud, maar de technisch staat waarin ze verkeerden maakte actie noodzakelijk. Onderzoek wees onder andere uit dat de daken niet meer beloopbaar waren.

Via een architectenselectie van drie bureaus kwam architectenbureau Penta in beeld. Het ontwerp was prijstechnisch de beste en het bureau voldeed aan alle gunningscriteria.

 

Uitgangspunt comfort                          

Het Programma van Eisen eiste royale, comfortabele, energiezuinige en degelijke eengezinswoningen in een veilige omgeving. Vanwege de veiligheid werd stedenbouwkundig de situering van de woningen aangepast. De hele buurt werd samen met de gemeente onderhanden genomen. Omdat vanuit de gemeente de eis was dat een oude beuk moest blijven staan, werd de hele wijk daaromheen ontworpen. De nieuwe woningen grenzen, in tegenstelling tot de oude, met de achtertuinen aan elkaar en alle voordeuren zijn naar de straatkant gericht. Verder was er nog de eis dat de woningen weinig onderhoud zouden vergen. Behalve de voordeur, die in hout is uitgevoerd vanwege de vriendelijke uitstraling, werden alle kozijnen in kunststof geleverd. De woningen moesten voldoen aan de laatste energietechnische eisen en hebben een EPC-waarde van 0,8.

 

Proefopstelling voegwerk                                                                                                              ‘Aan de woningen is door de architect veel aandacht besteed. Ze zijn heel efficiënt uitgevoerd en hebben een zeer luxe uitstraling’ vertelt Sierk Werner. Bijzonder zijn ook de verspringingen van de metselvlakken. Het metselwerk, uitgevoerd door Metselbedrijf Harkema, is in twee kleuren uitgevoerd. Alle koppen- en lagenmaten moesten precies door ons worden uitgezet, maar het resultaat is fantastisch. Voor het voegwerk werd een proefopstelling gemaakt, die door de architect werd goedgekeurd.                                                   Het project werd in één jaar gebouwd. ‘Ondanks de natte zomer en de slechte winter van 2011 konden de woningen op tijd worden opgeleverd. Door het omgooien van het schema, het inzetten van meer mensen en noodvoorzieningen voor de kozijnen werd de deadline gehaald’ legt Djoerd Veenstra van Bouwbedrijf Reitsma uit.

 

De huurders, erg tevreden met hun oude woning, konden na nieuwbouw medio mei 2012 terugkeren naar hun eigen, vernieuwde stekje. Ze verruilden hun oude huis met een plat dak voor een groter huis met drie slaapkamers, twee toiletten en een zolder en gingen er in wooncomfort aanzienlijk op vooruit. Het project oogt nu zeer modern. Er is iets moois en eigentijds voor de bestaande bebouwing in de plaats gekomen.

Sierk Werner: ‘een voorbeeld van efficiënt bouwen’


Andre Terpstra: ‘Door Lean principe een zeer kort en efficiënt en is een kwalitatief hoog product verkregen’

Djoert Veenstra: ‘Ondanks de natte zomer en de slechte winter van 2011 konden de woningen op tijd worden opgeleverd’

Projectgegevens

Opdrachtgever:   Accolade Vastgoed
Projectontwikkelaar:   Fooq, Heerenveen
Architect:   Penta Architecten
Aannemer:   Bouwbedrijf Reitsma Drachten
E + W-installatie:   Breman
Beton prefab:   Heembeton
Kozijnen:   Kumij
Montage:   BPZ
Infra:   Joost Visser Infra
Metsel voegmortel uitbloeiingsarm:   Remix Droge Mortel
Metselmortel:   Remix Droge Mortel
Schilder:   Van der Geest Schilderspecialisten
Isolatie:   Weewer Isolatie
Tegelwerk:   Julius van der Werf BV

Bouwgegevens

Er zijn geen bouwgegevens bekend...
 
Hercuton