Brandweerkazerne, Leeuwarden

Brandweerkazerne, Leeuwarden
1234

Optimale logistiek gecombineerd met compact en duurzaam

 

Het ontwerp van Wilco Scheffer van BDG Architecten uit Zwolle voor de nieuwe brandweerkazerne Leeuwarden onderscheidt zich door zijn compactheid, transparantie en energiezuinigheid. Alle functies liggen geconcentreerd rondom een sporthal, die zweeft tussen de twee verdiepingen. Bouwgroep Dijkstra Draisma verwierf de opdracht en Deerns tekende voor de E/W advisering. Het bouwproces vroeg om optimale logistiek om het functioneren van de brandweer niet te belemmeren.

 

BDG architecten uit Zwolle won de selectie voor de ontwerpopdracht van de nieuwe brandweerkazerne van Leeuwarden vanwege een bijzonder duurzaam ontwerp met een GreenCalc+ score van maar liefst 254. Daarnaast scoort het gebouw een ‘Very Good’ klassering binnen BREEAM-NL. Voorwaarde die zij meekregen was dat de brandweer tijdens de uitvoering van de nieuwbouw operationeel kon blijven in een deel van het bestaande gebouw. ‘We hebben de nieuwe kazerne om de bestaande kazerne heen gebouwd, waardoor een continue bouwstroom is gerealiseerd zonder het functioneren van de brandweer te hinderen’, aldus de architect. ‘De efficiënte logistiek staat in dienst van de snelst mogelijke uitruk.’ De herkenbaarheid van het complex wordt versterkt door het behoud van de bestaande achterliggende oefentoren.

Zo efficiënt mogelijk

Uitgangspunt van het ontwerp was dat de functies zodanig werden gestructureerd, dat ze zo efficiënt mogelijk zijn te organiseren. Architect Wilco Scheffer verkoos een Z-vorm voor het ontwerp met twee bouwlagen. In het hart van het complex zijn de hoofdtrap en de lift gelegen. Aan de uiteinden van de vleugels zijn meer trappen gepland. Op de benedenverdieping zijn stallingruimtes en diverse werkplaatsen gesitueerd en op de bovenverdieping kantoren met bijbehorende facilitaire ruimten. Op een tussenetage, gelegen op ongeveer 3,5 meter boven de benedenverdieping en halverwege de bovenverdieping, creëerde Scheffer een, als het ware, zwevende sporthal. Het gebouw is ruimtelijk en vooral transparant uitgevoerd, zodat het ‘niet alleen de communicatie onderling bevordert, maar ook spannende doorzichten oplevert.’ Het kent daarnaast ook heel korte en efficiënte routes tussen begane grond en verdieping, waardoor het eindresultaat een stoer en krachtig gebouw is dat goed past bij de brandweerlieden die er hun werkplek hebben.


Engineering & Construct contractering

De selectie van de aannemer vond plaats door Europese aanbesteding met voorselectie (niet-openbare procedure). Daarbij kregen de geselecteerde bedrijven de opdracht om bij de inschrijving, naast de prijs, aan te tonen wat de meerwaarde van het bedrijf zou kunnen zijn bij de uitwerking van het ontwerp van de architect. Projectleider Heerke Osinga: ‘Het betrof een aanbesteding in de vorm van een Engineering & Construct contractering. Bij deze vorm hebben wij als aannemer het definitieve ontwerp van de architect verder uitgewerkt tot een voor uitvoering gereed ontwerp.


Wilco Scheffer: ‘Een ontwerp met een ‘Very Good’ klassering binnen BREEAM-NL’

Jack Beneker: ‘Een betrokken opdrachtgever met een goed doordacht ontwerp’
Heerke Osinga: ‘Een mooi Engineering & Construct project’

Projectgegevens

Opdrachtgever:   Gemeente Leeuwarden
Architect:   BDG Architecten Ingenieurs
Aannemer:   Dijkstra Draisma
Advies en Ingenieursbureau:   Deerns Raadgevende Ingenieurs
E + W-installatie:   ITBB Group
Staalkonstructie:   Visser Konstruktie
Beton mortel:   C. van der Hauw Betonbouw BV
Kozijnen:   Kolf en Molijn
Dak:   TSV Metaalbouw
Toegangscontrolesysteem:   DJ Hekwerk & Toegangscontrole
Dakdekker:   Oranjedak Noord BV
Schuifpoorten elektrisch:   DJ Hekwerk & Toegangscontrole
Infra:   WMR Rinsumageest BV
Schilder:   Nutma
Vloeren:   Bolidt Kunststoftoepassing
Funderingsmateriaal:   Fund.techn. HEEG
Tegelwerk:   H. vd Meuelen Tegelzetbedrijf
Stucadoor:   Afbouw Perdok
Overig:   Visser Afvalverwerking, Transport en Recycling
Overig:   Sijperda Verhuur
Overig:   Simson applicatie
Overig:   TN Sloopwerken

Bouwgegevens

Er zijn geen bouwgegevens bekend...
 
Hercuton