Kamer van Koophandel, Groningen

Kamer van Koophandel, Groningen
123

Volgens projectarchitect Lolke Wijtsma is het formidabel gelukt om een prettig en bruikbaar gebouw te realiseren: ‘We creëerden een werkomgeving die werkt’, vertelt hij vol trots. ‘De gebruikers zijn blij met het verkregen resultaat en vinden hun nieuwe werkplekken prettig om in te werken!’

‘Eén van de eisen was, dat we de visie van de opdrachtgever snapten’, vertelt Wijtsma.

Bij het Nieuwe Werken staan resultaatgericht, plaats- en tijdongebonden werken centraal. Het nieuwe werken leidt tot hogere arbeidsproductiviteit en flexibiliteit. Met als gevolg omzetgroei, meer werkplezier en minder ziekteverzuim. Slimmer ondernemen dus!

 

‘We hebben ervaring in kantorenbouw en zijn in staat om het belang van de opdrachtgever centraal te stellen. We richtten ons in eerste instantie op de gebruikers’, aldus Wijtsma. ‘Er is met hen veel gepraat over hoe het nieuwe werkconcept kon worden vertaald naar werkplekken. De afdelingen bleven namelijk ongewijzigd, maar in de nieuwe situatie hebben de werknemers geen eigen stek meer. Er zijn verschillende soorten werkplekken gecreëerd, zodat daaruit gekozen kan worden.’ Alle verschillende verdiepingen zijn op dezelfde manier aangepakt.

 

Operationeel houden

Brands Bouw en Onderhoud Groningen zat ook in het bouwteam en liep vanaf het begin van het proces mee. André Knol vertelt: ’Het operationeel houden van de Kamer van Koophandel was geen kleinigheid. Alles moest in een zeer kort tijdsbestek. We hebben zo veel mogelijk rekening gehouden met de werknemers, door werkzaamheden met het meeste geluidsoverlast te verplaatsen naar de avonduren en de zaterdagen. De kraandagen zijn van te voren ingepland. Via de achterzijde is de logistiek gedaan om de bestaande entree van het gebouw zo min mogelijk te belasten.

‘Openheid van zaken via wekelijkse rapportage gaf rust in het bouwproces,’ vertelt Knol verder. Hij laat een voorbeeld van een mailing zien die doorgestuurd werd naar de KvK-medewerkers. Men wist precies wat er die week ging gebeuren.’

 

Nieuwe entree

‘Voor de uitstraling van het gebouw was het belangrijk dat de ingang een prominentere plaats kreeg’ zegt Wijtsma. ‘Om de toegang meer op te laten vallen voor de bezoekers is deze verplaatst naar het midden van de gevel met een grote luifel en de naam erboven. Het aspect van goede ontvangst van klanten was hiermee gewaarborgd. Verder hebben we aan de buitenschil niet zoveel gewijzigd’, vertelt Knol. ‘De gevel is opnieuw gevoegd en schoongemaakt, de kozijnen zijn voorzien van zonwerend glas en opnieuw in de verf gezet.’

 

Kromming als inspiratiebron

De bestaande kromming van het gebouw werd gebruikt als inspiratiebron voor de nieuwe indeling. Wijtsma: ‘We wilden inspelen op de bestaande kwaliteit van het gebouw en daarom werd de halve cirkel in de plattegrond gespiegeld. Hierdoor ontstonden allemaal verschillende oppervlakten met een unieke ruimtelijke kwaliteit. Het bestaande gebouw is op deze manier tot leven gewekt!’

‘De nieuwe vorm beweegt als een soort ‘rups’ tussen de bestaande draagconstructie’, legt André Knol uit. Technische veranderingen in de draagconstructie waren dan ook niet nodig.

 

T Akoestische framewanden

Wijtsma: ‘In het open plan zijn de ruimtes aan de buitenzijde gesitueerd, om zo weinig mogelijk geluidsoverlast van de verschillende gebruikers te hebben. In het middengedeelte bevinden zich de centrale ruimtes en heeft iedere medewerker een eigen kast.’ Er is veel gebruik gemaakt van kleuren en verschillende behangsoorten. Hierbij werd ‘artsuite’ als behangtype gebruikt als pure decoratie. Voor geluidsisolatie zijn Art-wall akoestische wanden van Brakels Acoustic Solutions geplaatst, een frame van hout met isolatie dat bespannen is met een printdoek. Het resultaat is een verfrissend en speels geheel.

 

Mortel

André Knol: ‘Het was een goed georganiseerd en gecoördineerd project waarbij knelpunten in prima overleg zijn opgelost, iedereen droeg daarin zijn steentje bij.’ Een parkeerplaats aan de achterzijde van het gebouw werd door de opdrachtgever gehuurd, zodat de verbouwers de bouwplaats konden inrichten. Tappel en de Haas Afbouw opperde het idee om het bestaande tegelwerk in de sanitaire ruimtes te voorzien van een R1 mortel, waardoor er minder gesloopt hoefde te worden. Voor de inbouwhoogte voor de installaties werden in onderling overleg andere detailoplossingen gevonden.

 

Het Nieuwe Werken speelt in op de wereld die door ICT-toepassingen in een razend tempo verandert. Gebruikersvriendelijke ICT-werkplekken met moderne hulpmiddelen en social media maken effectieve samenwerkings- en communicatievormen mogelijk. Onafhankelijkheid van tijd en plaats is echt een feit. Dit vraagt om een nieuw soort ICT-werkplek. Een werkplek die aansluit bij de nieuwe eisen en wensen van de individuele medewerkers en management. De KvK in Groningen is klaar voor deze veranderingen. ‘Voor ons was dit een voorbeeldproject hoe revitalisering van een bestaand pand kan verlopen. Alle disciplines zijn heel tevreden,’ vertellen tot slot zowel André Knol en Lolke Wijtsma.

 


‘Creëren van een werkomgeving die werkt’    

Lolke Wijtsma

 

‘Openheid van zaken geeft rust in het bouwproces’

André Knol

Projectgegevens

Opdrachtgever:   Kamer van Koophandel, Groningen
Bouwdirectie:   Draaijer & Partners
Architect:   Van Manen en Zwart
Constructeur:   Ingenieursbureau Dijkhuis
Aannemer:   Brands Bouwgroep
Mv-installatie:   Wolter & Dros
Staalkonstructie:   Mareko metaalbewerking
Kozijnen:   Glaasker
Dak:   Licotec
Vloeren:   Kumbo Noord
Hang en sluitwerk:   Kroon Groothandel
Dakdekker:   Smid & Hollander Dakbouw
Stucadoor:   Tappel & De Haas
Tegelwerk:   Schuler
Inrichting:   Impact Interieurbouw
Schilder:   Kuurman Noord

Bouwgegevens

Er zijn geen bouwgegevens bekend...
 
Hercuton