Nieuwbouw ROC Nijmegen

Nieuwbouw ROC Nijmegen

Bruisend gebouw spectaculair van vorm


Vanaf het moment dat er sprake was van nieuwbouw bij het Centraal NS Station is de naam Carolus gebruikt als aanduiding van de bouwlocatie. Al gauw bleek 'Carolus' makkelijker gezegd dan 'de nieuwbouwlocatie van ROC Nijmegen bij het NS Station Nijmegen Centraal'. Langzaamaan werd de naam van de locatie verbonden aan het gebouw zelf. Dat is doorgeklonken in de bouwwerkgroepen, in verslagen en in de gesprekken over de nieuwbouw en was er ineens sprake van het Carolusgebouw.

 

Deze naam is echter van tijdelijke aard. Er zal straks geen 'Carolus' met grote letters op het gebouw staan, het is ook niet een nieuwe naam van ROC Nijmegen: in de toekomst zal gesproken worden over ROC Nijmegen, locatie Campusbaan. Want dat is het adres van het nieuwe gebouw: Campusbaan 6. Een nog splinternieuwe straatnaam voor een splinternieuw gebouw. Het gebouw, dat straks onderdak biedt aan de sectoren Economie en Zorg & Welzijn van ROC Nijmegen, is niet alleen van buiten spectaculair van vorm, ook binnen zal de bezoeker niet direct het gevoel hebben een school te zijn binnengestapt. Een ruim en licht opgezette Plaza met winkels en leerbedrijven zal eerder het aanzien hebben van een galerij. De begane grond is voor zowel studenten als bezoekers een ontmoetingsplaats met uiteenlopende faciliteiten. Via trappen en bruggen zijn de diverse onderdelen van het gebouw met elkaar verbonden.

 

Transparant

 

Op de bovenetages zullen de studenten hun praktijkruimtes benutten en weer hoger in het gebouw zullen de teams hun thuishaven hebben, met ruimte voor eigen ideeën qua inrichting en kleur. Het geheel zal een open, dynamische en moderne sfeer uitademen, de glazen wanden maken dat bezoekers voor een deel kunnen zien wat er binnen gebeurt. Volgens het ontwerp van AGS Architekten & Planners uit Heerlen wordt het complex naast het station en modern Italiaans dorpje. De 30.000 vierkante meter is verdeeld over negen gebouwen, die van elkaar worden gescheiden door met glas overdekte steegjes en straatjes. De gebouwen bestaan uit een transparante onderlaag, waarin de betonkolommen als ‘pootjes’ de bovenbouw dragen. Onderling worden de gebouwen verbonden met bruggen op de verdiepingen, die eveneens onder de glazen overkapping doorlopen. De onderste laag doet denken aan een stadje, omdat er de praktijklokalen zijn gevestigd in de vorm van bijvoorbeeld winkels, een kapsalon, schoonheidssalon, een bakker en een restaurant.

 

Divers

 

De buitengevel van de bovenbouw van het nieuwe opleidingscentrum wordt bekleed met aluminium geveldelen en ramen in steeds diverse kleuren, afmetingen en vormen. Van buitenaf zijn straks de verdiepingen niet meer tellen. Dit moet bereikt worden door gevelpanelen toe te passen die op verschillende manieren te gebruiken zijn. Het nieuwe centrum wordt uitgevoerd in beton, de vloeren worden voorzien van betonkernactivering om het klimaat in de overkoepelde stad te kunnen beheersen. Ten behoeve van het glazen dak wordt ook een deel in een staalconstructie uitgevoerd. Het gebouw komt langs het spoor naast het centraal station, op een terrein dat nu al jaren braak ligt. Het is het trefpunt voor de 6500 ingeschreven deelnemers aan opleidingen en projecten van de sector Economie, Zorg en Welzijn van het ROC Nijmegen, maar dagelijks zullen gemiddeld 3700 leerlingen en personeelsleden aanwezig zijn.

Projectgegevens

Bouwdirectie:   BBN
Architect:   AGS Architecten en Planners Arnhem
Adviseur constructies:   Pieters Bouwtechniek Almere
Aannemer:   Bouwbedrijf van der Linden
Adviseur installaties:   Royal Haskoning
Adviseur bouwfysica:   Peutz
Advies en Ingenieursbureau:   Geveltechnisch bureau K?hler
W- installaties:   Kuijpers Installaties Helmond
E- installaties:   Croon TBI Techniek
Staalkonstruktie:   Moors Constructie Bergharen B.V.
Vloeren:   Bruynzeel vloeren
Vloeren:   Geelen Beton Posterholt
Betontechniek:   Van Kessel Bouw BV
Kozijnen:   Kolf en Molijn

Bouwgegevens

Er zijn geen bouwgegevens bekend...
 
Hercuton